Öljypoltin
Öljypoltin hajosi. Nuohooja kertoi sen olevan surkein versio. Kuulemma sitä aiemmat ja sen jälkeiset mallit ovat huomattavasti parempia. Itselläni ei niistä kokemusta, tuostakin vain reilu vuosi. Kuulemma noilla käyttöikä noin 15-20 vuotta. Eipä tullut otettua kuvaa tietolevystä, mutta tuo oli muistaakseni vuosimallia 2007.

Vikaantuminen alkoi öljyn hajulla savukaasuissa. Sitä kesti parisen viikkoa, mutta eipä se kaikille öljyltä haissut, joten eipä sitä siinä vaiheessa vielä tullut enempää tutkailtua. Lopulta kuitenkin se sitten noesti kattilan täyteen ja poltti liekinilmaisimen ja sammui. Tulipa siivottua se kunnolla sitten ja ihmeteltyä mikä siihen oikein tuli. Selvisi seuraavana päivänä töissä, kun sitä ihmettelin. Ostin uuen liekinilmaisimen ja vaihoin. Päivän vai pari se lämmitti ja taas oli kattila täynnä nokea.
Siinä vaiheessa ei enää riittänyt tee-se-ite -osaaminen/jaksaminen, joten oli soitettava paikalliselle lämmitysjärjestelmä yrittäjälle. Hetken aikaa siinä tuli juteltua tästä kokonaisratkaisusta. Mitä voisi olla vaihtoehtoja ja millaisia ne olisivat.
Valtion 4 k€ avustus energiaremppaan, jos luopuisi öljylämmityksestä on kyllä kovin houkutteleva, mutta pohjavesialueella kun ollaan, ei maalämpö ole vaihtoehto ja ilmasta ei kovemmilla pakkasilla saa riittävästi lämpöä, jotta ilmavesilämpöpumpulla saisi talon pysymään lämpimänä. Varalle oli ajatus pelletti/hakelämmitystä, mutta siinä maailmassa ei vissiin halvalla saa hyvää ja muutenkin tavaraa kulunee siihen tahtiin, että siitä tulisi pakollinen harrastus.Ei ehkä niin paljoa kuitenkaan kiinnosta. Joten Öljypoltin uusittiin.

Tuollainen italialainen, josta löytyy erikoisen hyvin ja paljon tietoa intternetseistä. Jonkun italiankielisen käyttöohjeen siis löysin…
Ilmalämpöpumput
Syksyllä ’22 viimein alkoi lämmitysjärjestelmä nykyaikaistumaan, kun ensimmäiset ilpit (ilmalämpöpumput) tulivat seinälle. Tätä ennen tietysti piti ekskeliin laittaa mistä ja minkä verran lämpöä valuu ulos. Aivan järjetöntä energiahukkaa monessa paikassa.

Tuossapa tuo laskelma, jossa suurpiirteisesti isoimmat jutut (vähä enemmän lämmönläpäisystä kirjoittelin tähän artikkeliin). Ja tuosta selkeästi havaitaan lämmityskulujen puolittuvan, kun siirrytään pääasiallisesti lämmittämään ilpeillä =D Investoinnin takaisinmaksuaika ehkä vuosi. Ensin tosiaan syksyllä tuli ns. asuinpäätyihin nuo pöhöttimet ja samointeinhän sitten sähkön hintapiikit alkoi olla näkyvissä ja heräsi kysymys olikos tämä nyt sitten kuitenkin huono investointi… Lisää näpyttelyä: kannattaa lämmittää öljyllä, jos sähkön hinta on yli 50 snt/3,6 MJ. Eipä tullut paljoa käännettyä ilppejä pois päältä: vain muutamana päivänä oli hinta tuon yli. Ja sittenhän sähkön hinta palasi normaalimpaan. Ja lopulta tuli se kolmaskin tilattu ilp lämmittämään saleja, joten pääsi niittenkin öljylämmityksestä eroon. Lisää säästöä! Ja siinä on jo energiankäyttömittari sisäänrakennettuna: peruslämpö (reilu 10 °C) saleihin teholla 1/2 kW ja ruokasali pariinkymmeneen kolminkertaisella teholla (ulkolämpötila nollan paikkeilla).
Pieniä juttuja
…mistä lämpöhukkaa syntyy. Näin kun ilpit ovat toiminnassa ja säästäminen on ympäristöteko, on pitänyt miettiä mitäs kaikkea sitä voisikaan tehä energiankäytön tehostamiseksi. Jostain syystä lämminvesivaraaja on 1 m³ ja kohtalaisen vanha eli huonosti eristetty. Se käytännössä lämmittää ympärivuotisesti koko kellaritilan, jonka seinät eivät muuten ole eristettyjä, ja tietysti pitää olla muutamat täysin avoimet tuuletusaukot, joihin meni aika pian foamipalat (XPS) tukkeeksi. Mutta vaikuttaisi, että varaajan lisäeristys 30 tai 2×30 mm foamilla vähentää huomattavasti jo kesällä öljynkulutusta, talvella toivottavasti vielä enemmän. Keväällä voi myös kääntää patterikierron pois, kun ilpit lämmittää huonetilat huomattavasti kustannustehokkaammin eikä putkien jäätymisvaaraa ole. Aiemmin tuli ostettua myös lisäeristystä käyttövesiputkille, mutta ehkä vielä joskus niitäkin alkaa saamaan paikoilleen. Nyt toki ei kiirettä, kun vanhan osan rempan ajaksi isompi lämminvesikierto on pois päältä.